Joods monument

Joods monument
Joods monument
Joods monument

Kunstenaar: Marga Vogel-Granada (1948 - 2019)
Straatnaam: Bierkade
  Centrum Noord
Materiaal: Brons, Granieten keitjes

Omschrijving:

Joods monument

Ontworpen door Marga Vogel-Granada, herinnert aan de Joodse Oud-Beijerlanders die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord in de vernietigingskampen. Straten in de wijk Spuioever herinneren aan deze Joodse families Van den Berg, Boers, Frenkel, Hamme, Den Hartog, Koopman, Van Leeuwen, Rood, Van Tijn en Ullman.

De linkerhand staat symbool voor een mensenhand, de hand die het dichtst bij het hart ligt. De hand beschermt de Davidster en is dusdanig geplaatst dat ze afgewend van de voormalige verzamelplaats staat. De rug van de hand staat beschermend tussen de ster en de bedoelde plaats. De hand is lieflijk, niet verkrampt, als het ware in een streelhouding. Associaties met de nog ongeboren vrucht in de moederschoot liggen hieraan ten grondslag (symbool: toekomst, leven). De ster staat symbool voor het Joodse volk, de hand staat symbool voor de vorige generaties die haar existentie doorgeeft aan de nieuwe generatie. De sokkel is getekend in dezelfde stijl als die van het in de buurt staande beeld, het zittend vrouwtje, en er is rekening gehouden met de kleurstelling van dit beeld.

Het beeld staat op deze plek omdat de Joden in het centrum woonden en zij vanaf hier per stoomtram werden weggevoerd naar de vernietigingskampen. Het beeld is onthuld op 27 oktober 1987, heet eigenlijk “Am j`Israel Chai”en dit betekent “het volk Israel leeft”. In juli 2014 werden de namen van de weggevoerde families aan het monument toegevoegd.

Plattegrond:

Deel deze pagina
Dorpse charme. Stadse allure.
  • Volg ons
  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Youtube
  • Instagram

W. van Vlietstraat 6, 3262 GM Oud-BeijerlandIcoontje adres
Postbus 2003, 3260 EA Oud-BeijerlandIcoontje postadres
14 0186Icoontje telefoonnummer
[email protected]Icoontje e-mailadres
OpeningstijdenIcoontje openingstijden