Beijerland in beeld

Beijerland in beeld
Beijerland in beeld
Beijerland in beeld

Kunstenaar: Joop Beljon
Straatnaam: Havendam, binnenzijde Havendam, einde van de Vliet
  Centrum Noord
Materiaal: Graniet, RVS

Omschrijving:

Fontein, toegepaste kunst in de Vliet, bij het Marktplein

Een ontwerp van Joop Beljon. Nadat hij in 1998 de Wilhelminaprijs ontving voor zijn werk kreeg hij ook in Oud-Beijerland erkenning.

Door toenmalig wethouder John Stuurman werd hij gevraagd om ook voor Oud-Beijerland een kunstwerk te ontwerpen. Beljon die woonde aan de West Voorstraat 7, vond het erg en lelijk dat er in de Vliet voor zijn woning bierblikjes, friteszakje en andere rommel dreef.

Daarom bedacht hij een mooie zilveren wand van roestwerend staal, waar het water langs loopt, als een soort fontein. Een kunstwerk wat vanaf elke kant een ander beeld geeft. Als de zon schijnt zie je het licht dat via het water het beeld terugkaatst. Beljon heeft gespeeld met de spiegelingen in het water en licht van boven. 

En door Joop Beljon als volgt omschreven:

“in combinatie met het zonlicht en het geluid van het stromende water ontstaat er een spel van licht en geluid, het water gaat golven en bewegen” 

Voor dit kunstwerk zijn gelden bijeen gebracht. Onder andere de verkoop van een zilveren broche ontworpen door Pieter Jan in `t Veld. Bij de start van deze actie op 15 november 2002 overhandigde wethouder John Stuurman het eerste exemplaar aan mevrouw Anneke Van der Hart, echtgenote van burgemeester Van het Hart.

Joop Beljon overleed in 2002 en heeft het kunstwerk zelf niet meer gereed gezien.

Plattegrond:

Deel deze pagina
Dorpse charme. Stadse allure.
  • Volg ons
  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Youtube
  • Instagram

W. van Vlietstraat 6, 3262 GM Oud-BeijerlandIcoontje adres
Postbus 2003, 3260 EA Oud-BeijerlandIcoontje postadres
14 0186Icoontje telefoonnummer
[email protected]Icoontje e-mailadres
OpeningstijdenIcoontje openingstijden