Monument Luchtoorlog Hoeksche Waard

Monument Luchtoorlog Hoeksche Waard
Monument Luchtoorlog Hoeksche Waard
Monument Luchtoorlog Hoeksche Waard
Monument Luchtoorlog Hoeksche Waard

Kunstenaar: Anton de Man
Straatnaam: Antonie van Leeuwenhoekstraat
  Bedrijventerrein De Bosschen
Materiaal: Gegalvaniseerd staal
Jaar van plaatsing: 2015

Omschrijving:

Tijdens de tweede wereldoorlog, in de periode 1940 – 1945, zijn op of boven het grondgebied van de Hoeksche Waard veel militairen als bemanning van Nederlandse en geallieerde vliegtuigen gesneuveld in gevechten tegen de Duitse bezetting van Nederland. Een aantal liggen begraven in dorpen in de Hoekse Waard en de overige op diverse plaatsen in Nederland en daarbuiten.

Om niet te vergeten dat deze, vaak jonge mannen, hun leven gegeven hebben om ons nu te laten leven in een vrij Nederland, is dit monument geplaatst in Oud-Beijerland

Stichting Met de officiële onthulling van het monument op 6 juni 2015 gaat een reeds lang gekoesterde wens van een aantal Hoeksche Waardse inwoners – verenigd in de op 13 november 2012 opgerichte stichting ‘Monument Luchtoorlog Hoeksche Waard 1940 – 1945’ – in vervulling. Het is vooral dankzij de niet aflatende inzet van secretaris Anton de Man, vanaf het eerste uur betrokken bij de stichting, dat deze herinneringsplek ter nagedachtenis aan de in WO II gesneuvelde Nederlandse (10) en geallieerde (77) vliegtuigbemanning boven of op het grondgebied van de Hoeksche Waard er daadwerkelijk is gekomen.

Locatie Na een zoektocht voor een geschikte locatie in de Hoeksche Waard werd in de loop van 2013 voor het bestuur van de stichting duidelijk dat het realiseren van een monument binnen de gemeentegrenzen van Oud-Beijerland de meeste kans van slagen had. Op 10 september 2013 wees het college van burgemeester en wethouders van Oud-Beijerland een plek toe aan de Antonie van Leeuwenhoekstraat (in de directe omgeving van natuurbezoekerscentrum Klein Profijt).

Monument Het monument bestaat uit een metalen plaat in de vorm van het eiland Hoeksche Waard (op een paal van circa zes meter) met daarin een uitsnede van een bommenwerper B24 geëscorteerd door gevechtsvliegtuigen (spitfires), die de bommenwerper moesten beschermen tegen vijandelijke jagers. Vier panelen van roestvrij staal met daarop onder meer de namen van hen die hun leven gaven, maken het monument als herinneringsplek compleet. Het monument is ontworpen door de vrouw van de initiatiefnemer, de heer Anton de Man.

Bijdrage De realisering van het monument is, naast de belangeloze inzet van het bestuur van de stichting, mede mogelijk gemaakt door de bijdrage – hetzij in financiële en/of materiële (beschikbaar stellen van middelen, materiaal en tijd) zin – van vele sponsors.

Betekenis Het bestuur van stichting ‘Monument Luchtoorlog Hoeksche Waard’ hoopt en wenst dat iedereen die het monument ziet en de namen leest van hen die gesneuveld zijn voor onze vrijheid, ervan doordrongen is dat een dergelijke periode zich nooit meer mag herhalen. En dat dit monument ter nagedachtenis aan hen die omkwamen een plaats zal zijn waar het voor iedereen ‘luid en duidelijk’ zichtbaar is dat vrijheid allerminst vanzelfsprekend is.

Plattegrond:

Deel deze pagina
Dorpse charme. Stadse allure.
  • Volg ons
  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Youtube
  • Instagram

W. van Vlietstraat 6, 3262 GM Oud-BeijerlandIcoontje adres
Postbus 2003, 3260 EA Oud-BeijerlandIcoontje postadres
14 0186Icoontje telefoonnummer
[email protected]Icoontje e-mailadres
OpeningstijdenIcoontje openingstijden